Що таке Азіатська Груша і як її вирощувати в саду
Азіатська груша, що також називаються грушами Наші (Неши) або яблоко-грушами, нещодавно з'явилися в садах вітчизняних садівників. Упродовж віків в Азії ці щільні екзотичні плоди призначалися для знаті і шануються у себе на батьківщині. Та і зараз азіатська груша - найпопулярніший фрукт в усій Азії і набирає популярності в Європі і Америці. Чим примітні ці плодові культури і як їх вирощувати в саду.
Що таке Азіатська груша
Термін "Азіатська Груша" відноситься до будь-якої твердої груші у формі яблука японського і китайського походження, яка має хрусткий соковитий м'якуш, м'який смак і фруктовий аромат. Азіатські груші, у ботаніці що класифікуються як Pyrus pyrifolia, є древніми культивованими фруктами, що належать до сімейства розоцвітих або рожевих.
Назва Азіатська Груша - це загальний епітет, використовуваний для позначення тисяч різновидів груш, що ростуть в Східній Азії, кожна з яких трохи відрізняється за формою і цвіту. Їстівні плоди відомі під багатьма іменами, у тому числі: яблука груші, японська груші, корейські груші, груші Тайвань та ін.
Опис плодової культури
Усі різновиди азіатської Груші мають загальне походження із західного Китаю. Невеликі дерева досягають висоти всього від 3 до 6 м, що спрощує догляд за ними. До того ж вони завжди дають хороший урожай. Хрусткі і соковиті азіатські груші, які іноді називають грушами Наші або яблоко-грушами, чудові у свіжому вигляді і коли їх сушать у вигляді солодких сухофруктів. Колір шкірки фруктів варіюється від блідо-жовтуватого до жовто-зеленого до коричневого з коричнево-червонястим відтінком. Вони мають круглу форму яблука, на смак хрусткі, щільні, соковиті і солодкі, як у яблука. Попри те, що плоди деяких сортів нагадують яблуко, азіатська груша не є гібридом з цим фруктом. З ботанічної точки зору це справжня груша. Деякі види були поширені в Європі, методом селекції їх форма і смак були перетворені в популярні садові фрукти, такі як відомий сорт груші Бартлет. Інші різновиди груші потрапили на схід, в Корею і Японію. Ці "азіатські" сорти Груші стали більше схожі на яблуко за формою і хрусткіші по текстурі.
Навесні вони цвітуть ароматними білими пелюстками. Залежно від сорту і умов вирощування, дають плоди через чотири-сім місяців. Щоб зав'язати плоди, цим листяним деревам потрібно близько 300-500 годин холоду при температурі нижче 7 °С щозими, чого неважко добитися в нашому кліматі. Азіатські Груші можуть почати плодоносити від трьох до п'яти років після посадки і продовжують плодоносити не менше 20 років. Як і в яблуках, в кожному фрукті по п'ять насінин. На відміну від європейських груш (Pyrus communis), азіатські сорти не стають м'якими при дозріванні. Вони зберігають хрустку соковиту текстуру.