Київський розплідник садових рослин радий запропонувати вашій увазі Саджанці Черемхи їстівної.
Черемху, як декоративну, плодову і лікарську рослину, здавна вирощували наші предки. Особливо воно прекрасне під час цвітіння (травень), коли оповите білосніжним ароматним одіянням кольорів-кистей. Ну, а влітку квітки перетворювалися в їстівні і корисні плоди, якими у військові роки лікували дизентерію. А жителі острова Хоккайдо, рятуючись від чуми, пили воду з корою цієї рослини, що має характерний черемховий запах. Перемелені висушені плоди черемхи при додаванні їх в тісто або начинку для пирогів, привносять до виробу приємний запах гіркого мигдаля, чим з успіхом і користувалися сибіряки.
Сьогодні черемху, як дерево для саду, не дуже дарують. Вважається, що занадто вже багато дорогоцінного місця вона займає. І навіть весняна декоративність і лікарська користь рослини не рятує її від опали. А даремно!
Відновимо ж справедливість.
Черемха - це дерево або кущі, що відносяться до листопадних культур, до сімейства розоцвітих, з 20 видами в роді. Сім з них рекомендовані в міському озелененні. З цих семи найпопулярнішими видами є черемха звичайна, черемха віргінська і черемха пізня. Види розрізняються розмірами, часом цвітіння, кольором і смаком ягід.
Дерева черемхи можуть бути як низькорослі (до 2 метрів), так і доростати 10 метрів заввишки.
Цвіте рослина, як було помічено вище, в травні-червні дуже запашними, з дрібними, білими або злегка жовтуватими квіточками, довгими звисаючими кистями, дуже багатими нектаром. Тому рослина відноситься до хороших медоносів. А деякі сучасні сорти черемхи виділяються рожевим забарвленням і махровою своїх квіток, а також строкатістю або червоністю листя! Плодоносить черемха на 3-6-й рік після посадки чорними блискучими соковитими ягодами з кісточкою, солодкими, з невеликою гіркотою і злегка терпкими на смак, дозріваючими влітку - восени.
Цілющістю славляться не лише ягоди черемхи, але інші частини рослини (втечі, квітки, листя, кора, бруньки), у складі яких багато біологічно активних речовин, дубильних речовин і фітонцидів. Саме тому зілля, приготоване з рослини, використовується як протизапальні, бактерицидні, фунгіцидні засоби. Відваром ягід зупиняють проноси і лікують грибки на ногах. Відваром кори знімають кашель і лихоманку. Настоєм квітів ліквідовують запальні процеси в підшлунковій залозі, знижують цукор в крові, лікують фурункульоз.