Сорт яблуні Олена
Дозрівають плоди раніше Білого Наливу на 7 - 10 днів. Споживчий період триває з середини липня.
Сорт яблуні селекції Білоруського НДІ плодівництва (нині РУП "Інститут плодівництва" НАН Білорусі) з плодами ранньолітнього терміну дозрівання. Отриманий через схрещування Раннього солодкого з англійським сортом Діскавері (Discovery). Авторство належить селекціонерам Е.В. Семашко, З.А. Козловской і Г. М. Марудо. На Державне випробування сорт переданий в 2001 році. Допущений до вирощування в Могильовській області (східна частина Білорусії).
Дерева середньорослі, з округло-пірамідальною, злегка підведеною, середньозагущеною кроною. Плоди зав'язуються переважно на простих і складних кольчатках.
Плоди яблуні Олена менші за середній розмір, маса одного яблука рівна в середньому 120 г, найбільші плоди не перевищують 150 р. Форма яблук - плоскоокругла. По основному забарвленню плоди ясно-зелені, покривне забарвлення займає більше половини поверхні яблука у вигляді розмитого яскравого рожево-червоного рум'янцю. Підшкірні точки сірого кольору, великої величини, численні, добре помітні.
М'якуш зеленувато-білого забарвлення, середньої щільності, дрібнозернистої структури, на смак - дуже соковита, ніжний, з ароматом, приємного кислувато-солодкого смаку (за дегустаційною оцінкою - 4,8 балу). По хімічному складу в плодах містяться: сума цукрів (10,86 розчинних сухих речовин (13,2 кислот (що титрують, 0,36 пектинових речовин (0,78 аскорбінова кислота (6,8 мг/100 г).
Фуджі Кіку 8
Цей сорт швидко завойовує популярність як серед професійних садівників, так і серед любителів.
Новий зимовий японський сорт яблуні. Перспективний сорт Фуджі Кіку 8 в українському кліматі дає урожай в середині жовтня. Він прекрасно почуває себе не лише в умовах українських зим, але і у разі повернення мінусових температур весною. Сорт середньої стійкості до парші, що дозволяє звести до мінімуму обробки фунгіцидами і виростити екологічно чистий продукт.
Фуджі Кіку 8 - один з найсмачніших клонів сорту Фуджі. Його солодкість з ледве помітною кислинкою припаде до смаку навіть найвимогливішим гурманам. Великі плоди 250-300-грамів яскраво-червоного кольору привертають увагу і володіють відмінною лежкістю.